Skip to main content

Sub50: een PR op de 10 kilometer

Vorige week donderdag liep ik samen met mijn vriend (als haas) de Inner Circle Run. Dat ik een PR ging lopen, daar geloofde ik wel in… maar een tijd onder de 50 minuten. Dat kon ik me echt niet voorstellen! Benieuwd of ik een PR op de 10 kilometer heb gelopen? Lees dan snel verder.

Waarom ik er (op papier) in geloof

Als je kijkt naar mijn PR’s tot aan dit evenement, en dan vooral de tijd die ik heb gelopen op de halve marathon, weet ik dat er meer in moet zitten op de kortere afstanden. 

Personal bests: 

Marathon: 6:15/km

Halve marathon: 5:16/km

10 kilometer: 5:11/km

5 kilometer: 4:55/km

Toch voelt een tempo van onder de 5:00/km heel hard en is er een stemmetje in mijn hoofd dat net zo hard roept dat ik dit dus echt geen 10 kilometer vol ga houden! We will see…

Van start

Zoals je je misschien wel voor kunt stellen sta ik dus zenuwachtig aan de start. Als ik dan ook nog de fietsbrug zie waar we 2 keer (!) over moeten zakt de moed me helemaal in de schoenen. Ik kan dit toch helemaal niet?! Misschien moet ik ook maar genoegen nemen met een gemiddelde snelheid van 5:05/km. Dat levert me tenslotte ook een mooi PR op. Maar daar wil mijn vriend niets van horen. Hij gaat onder de 5:00/km lopen en er zit niets anders op dan dat ik hem volg. Wel bied ik op voorhand al mijn excuses aan, want ik weet dat ik hem onderweg echt niet leuk ga vinden, haha. 

Om 8:15 uur klinkt het startschot. We staan goed voorin opgesteld en kunnen er dus snel na het startschot vandoor. Zodra ik begin te rennen denk ik (zoals altijd) dat ik de hele wereld aan kan. Mijn vriend gebaart zelf meerdere keren dat ik in moet houden. Achteraf blijkt dan ook dat mijn 1e kilometer met een tijd van 4:52 de snelste is.

Eerste ronde

Het eerste stuk loopt schuin omhoog. Maar met de wind in de rug gaat dit me prima af. Ik weet mijn tempo het hele stuk over de dijk vol te houden. Dijk af versnel ik weer iets. Ik zwaai even snel naar mijn ouders die langs de kant staan en ren vrolijk door. De eerste drinkpost rennen we voorbij en we lopen weer richting het start en finishgebied. Dan moeten we dé fietsbrug op. Het eerste stukje gaat wel goed, maar dan begint de klim toch wel zwaarder te worden. Het stuk naar beneden is ook pittig omdat dit erg stijl is en mijn benen dit niet zo fijn vinden. Als er dan ook nog een stuk met tegenwind volgt begint mijn energie wel op te raken. Gelukkig is daar de finish weer. De 10 kilometer moet hier via de rechterkant onderdoor om te beginnen aan ronde 2. 

Tweede ronde

Als ik aan de linkerkant de 5 kilometer lopers de medaille al om zie krijgen geeft dit weer hoop. Nog één rondje, dan sta ik daar ook. Deze tweede keer de dijk op heb ik het iets zwaarder. Mijn vriend roept naar me dat we iets moeten versnellen, maar mijn benen willen niet meer zo graag als in ronde 1. Als ik bij kilometer 7 een tijd van 5:03 op mijn horloge zie staan weet ik dat ik gas moet geven. Gelukkig mogen we hier de dijk af en krijg ik verderop een bekertje water aangereikt van mijn vriend. Maar dan komt opnieuw de fietsbrug. Help! Ik hou mijn vriend niet meer bij. Hij roept dat ik door moet rennen, ik roep onaardige dingen terug. Het stuk tegenwind hakt er deze keer nog harder in. Een tijd van 5:08. Shit! Gelukkig maakt dit me ook wakker. Het is nu alles of niets.

PR10KM01

Finish

Als de finish in zicht komt zet ik alles op alles. Ik weet niet waar ik het vandaan haal, maar er komt toch nog een eindsprint uit. Dan mag ik mijn horloge stopzetten. De tijd: 49:59! Met 1 seconde (!) speling ben ik over de eindstreep gegaan. Maar: ik heb het gewoon gehaald! Echt blij kan ik nog niet zijn, ik moet eerst even op adem komen. Pas na een paar minuten ben ik in staat mijn vriend een high five te geven! We did it!!

Het is nog even spannend als de officiële einduitslag online komt. Het zou toch jammer zijn als hier geen tijd onder de 50 minuten staat. Maar ik kan opgelucht ademhalen als ik ook hier een tijd van 49:59 zie staan!

PR10KM02

Natuurlijk ben ik superblij met deze mooie prestatie! En dankbaar dat mijn vriend mijn haas wilde zijn. Ondanks dat ik dit onderweg niet altijd liet merken. ;) Zonder hem had ik het niet gered. Trots!!

Handtekening-Nana

En tja, als ik dan nu mijn lijstje bekijk… dan moet dat PR op de 5 kilometer toch ook verbeterd kunnen worden ;). 

Nathalie

Blogger missionnana.nl