opbouwen1-01

SPORT – Opbouwen update #1

Langzaam begin ik weer een beetje vertrouwen te krijgen in mijn knieën. Tijd om weer rustig op te bouwen in afstand. Lees hoe de afgelopen 2 trainingsweken zijn gegaan.

opbouwen1-02

22 juli – 11 kilometer

Voor het eerst sinds de marathon een afstand die verder is dan 10 kilometer. Spannend! Het is warm, maar ik loop ontzettend lekker! Tot kilometer 9, opeens krijg ik het ontzettend zwaar. De laatste 2 kilometer is het dus even doorbijten. Maar al met al een hele fijne run!

26 juli – 6 kilometer

Het is opnieuw een hele warme dag. Begin van de avond zijn er een aantal flinke regen- en onweersbuien. Steeds als ik denk dat ik bijna weg kan ontstaat er weer een nieuwe bui. Pas om kwart voor 10 stappen we eindelijk de deur uit. Samen met mijn vriend geniet ik van de laatste regendruppels. Daarna is het weer gewoon ontzettend warm en benauwd. We zijn maar net op tijd weggegaan om nog voordat het echt donker wordt een rondje molens te kunnen doen. De lucht is prachtig! Door de warmte, het tijdstip en het geluid van de krekels op de achtergrond hebben we allebei direct een vakantiegevoel! Een heerlijk rondje!

opbouwen1-03

28 juli – 12,5 kilometer

Na alle warme dagen is het deze zaterdag wat minder. Het is bewolkt en waait. Best wel fijn na al die warmte. De kilometers vliegen dan ook voorbij. Ik twijfel even of ik in 1 keer doorloop, maar als de koeien dan zo leuk langs de weg liggen neem ik toch even snel een selfie. Dan ren ik weer snel door. Als ik richting huis loop zie ik een flinke regenbui op me afkomen. Op kilometer 11 moet ik er ook aan geloven. Ik ren in de stromende regen. Heerlijk verkoelend! De laatste kilometer is het weer droog. Wat een heerlijke 12,5 kilometer!

1 augustus – 4,3 kilometer

Direct uit mijn werk kleed ik me om voor een korte intervaltraining. Ik loop 5 minuten warm. Hierna versnel ik 7 keer een minuut, met steeds een minuut op rustig tempo tussendoor. Tot slot loop ik nog 5 minuten rustig uit. Mijn gemiddelde tempo ligt niet zo hoog als ik zou willen. Maar ik heb erg veel last van de warmte!

opbouwen1-04

3 augustus – 5,5 kilometer

De warmte blijft maar aanhouden. Daarom zet ik mijn wekker deze vrijdagochtend om 6:00 uur. 6:15 sta ik buiten. De eerste kilometer heb ik het zwaar, mijn hartslag schiet snel omhoog en mijn benen zijn nog wat stijf. Toch blijf ik op tempo lopen. Voor 2,5 kilometer stop ik 2 keer om wat foto’s te maken, want WAUW! Ik weet niet of ik de molens er ooit zo mooi bij heb zien staan. Het opkomende zonnetje zorgt dat de lucht bestaat uit prachtige pasteltinten en kleurt de mist die boven de weilanden hangt oranje. Nogmaals: WAUW. Na het maken van een hele fotoserie verhoog ik mijn tempo nog iets. Dit zorgt dat ik mijn snelste 5 kilometer van dit jaar loop met een gemiddelde van 5:12 min/km.

5 augustus – 14,1 kilometer

Na alle 30+ dagen van de afgelopen weken ben ik blij dat het vandaag ietsje minder warm is. Pas om 10:30 uur stap ik de deur uit. Vanaf de eerste kilometers heb ik al stijve onderbenen. Dit gaat geen gemakkelijke run worden. Na 4 kilometer in de volle zon heb ik al spijt dat ik niet eerder ben gegaan. Ik zie een mooie fotoplek en pauzeer even. Om af te koelen en in de hoop dat na wat stretchen die stijve benen overgaan. Het maken van een leuke foto is gelukt, maar zodra ik weer ga rennen voel ik dat mijn onderbenen stijf blijven. Toch lukt het me goed om er een aardig tempo in te houden. Op 10 kilometer pauzeer ik nog een laatste keer kort op een plekje in de schaduw. Ik zie tegen de laatste 4 kilometer op. Het is flink uitkijken op het laatste stuk bij de molens omdat er erg veel toeristen zijn. Dit zorgt voor wat afleiding. Zo gaan toch ook die laatste kilometers snel voorbij. Ik versnel nog iets om mijn gemiddelde tijd onder de 5’30” te houden en zet mijn horloge stop op 14,1 kilometer met een gemiddelde snelheid van 5’28 min/km.

Blessure update

Ondanks dat ik steeds minder last heb van mijn knieblessure, heb ik toch een afspraak gemaakt bij de fysio. Ik ben nu 2 keer geweest. Ik heb verschillende oefeningen gehad om mijn knieen en heupen te trainen. De fysio is positief en heeft gelukkig aangegeven dat ik gewoon kan blijven opbouwen. Zelf begin ik het ook weer steeds positiever in te zien! Ondanks dat het een zwakke plek blijft gaat het de goede kant op.

Al met al waren het 2 hele fijne trainingsweken. De afstanden en mijn gemiddelde snelheid gaan vooruit. Tijd om weer nieuwe doelen te stellen! Wat zijn jouw doelen voor dit najaar?

Nathalie

Blogger missionnana.nl