Skip to main content
Leiden Marathon 2019

Raceverslag: Leiden Halve Marathon

Zo’n 1,5 maand na de Rotterdam Marathon stond er afgelopen zondag een nieuw evenement op de planning. De Leiden Halve Marathon. Voor het eerst sinds de marathon dat ik deze afstand weer loop. Best een beetje spannend dus. Benieuwd hoe het is gegaan?

De voorbereidingen zijn niet optimaal, maar ik zie dit vooral als een startpunt voor de rest van het jaar. Hoe staan mijn benen ervoor na de marathon?

Overigens: dat ik zo snel na de Rotterdam Marathon weer een halve marathon kan lopen is al een hele vooruitgang met vorig jaar. Toen kon ik 1,5 maand na de marathon mijn eerste hardloopkilometers pas weer maken!

Raceday!

De halve marathon start om 10:00 uur. Een vroegertje dus! Om 7:00 uur gaat mijn wekker. Ik eet een flinke bak havermout  (koolhydraten!) en stap dan in de auto. Eerst haal ik mijn zusje op. Zij gaat mee om mijn aan te moedigen. Zo lief! Het is een uurtje rijden naar Leiden. Nadat we de auto geparkeerd hebben lopen we richting de Pieterskerk. Hier sluiten we direct aan op de rij voor de toiletten voor een laatste zenuwenplasje. Er zijn veel lopers en te weinig toiletten, wat ervoor zorgt dat ik zo’n 20 minuten later eindelijk aan de beurt ben. Hierna gaan we naar de marathonexpo in de kerk. Ik heb mijn startnummer overgekocht en regel nog een sticker om mijn eigen naam op te schrijven. Toch leuker als je onderweg aangemoedigd wordt. ;) Dan is het tijd om richting het startvak te gaan.

Kilometer 1-10

Dankzij de trechter net voor de start kan ik vanaf de eerste kilometer mijn eigen tempo lopen. Hierdoor loop ik mijn eerste kilometer misschien wel iets te snel. Maar hierna weet ik een fijn tempo te vinden, wat ik heerlijk vol kan houden. Wel merk ik al na 1,5 kilometer dat de temperatuur hoog is. Zweten!

Na een paar kilometer stuit ik op de pacegroep van < 2:00 uur. Hier blijf ik een tijdje hangen. Totdat ik de drukte zat ben. De wegen zijn halverwege het parcours wat smaller en ik merk dat ik me te vaak irriteer aan mensen die me in de weg lopen, waardoor ik niet lekker mijn eigen tempo kan lopen. Ik probeer me dus uit de drukte te rennen door iets te versnellen. Bij het waterpunt gaat de groep iets langzamer en weet ik een voorsprong op te bouwen.

Leiden01

Kilometer 10-16

Yes, ik ben over de helft en uit de drukte. En het belangrijkste, mijn benen voelen nog goed. Het parcours is erg mooi. Weilanden wisselen af met dorpjes waar de sfeer er goed in zit. Een nadeel is wel dat er erg weinig asfalt is op de route. Wat het lopen zwaarder maakt. Als ik kilometerbord 14 zie begin ik met aftellen. 2/3 van de afstand zit erop. Rond kilometer 16 worden mijn benen iets zwaarder. Nog maar 5 te gaan! Ik kan dit.

Kilometer 16-21

Langs de kant zien we nu ook de eerste afstandsborden van de hele marathon. Wat me toch weer terug doet denken aan Rotterdam. Pff als ik toen nog kon rennen, kan ik dit tempo nu ook wel volhouden. Versnellen zit er helaas niet meer in. Ook aan een eindsprint richting de finish willen mijn benen niet meer meewerken. Wel weet ik mijn tempo netjes vol te houden. Hier ben ik blij mee, want vooral de laatste kilometer door de stad is pittig door de ongelijke straten en hoogteverschillen. Het publiek staat hier rijen dik langs de kant, wat zorgt voor een goede sfeer. Met een tijd van 1:57:32 kom ik over de finishlijn. Yes!!

Als ik mijn horloge stopzet en mag gaan lopen voel ik dat ik op ben. Ik ben een beetje misselijk en mijn benen zijn zwaar. Dankbaar neem ik dan ook een beker sportdrank, beker water en stukje banaan in ontvangst. En dan is daar de medaille!

Leiden02

Het gevoel achteraf

Mijn benen zijn wel wat moe, maar wat hebben ze het goed volgehouden. Ik ben erg blij met deze prestatie. Mijn doel was een tijd binnen de 2 uur en wist dat dit wel in mijn benen zat. Maar het belangrijkste was een fijn tempo vinden, genieten en hopelijk geen pijn aan mijn knieën. Soms valt dit vies tegen, maar deze keer was dit precies hoe de race verliep. Iets waar ik erg blij mee ben!

Daarnaast was het parcours misschien niet het allermakkelijkste, maar wel heel erg leuk. En ook niet onbelangrijk: de sfeer en het publiek waren top! Het blijft toch bijzonder om door honderden enthousiaste mensen aangemoedigd te worden. Wel vond ik het jammer dat ik mijn zusje onderweg niet heb gezien. Zij mij gelukkig wel! ;)

Zoals je kunt lezen was de Leiden Marathon een feestje. Ik heb een prestatie neergezet waar ik erg blij mee ben. En, ik weet waar ik op dit moment sta. Een mooi startpunt om mijn doelen voor dit najaar te bepalen.

Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl