Skip to main content

SPORT – Marathon Rotterdam, nog 76 dagen

Er zijn weer 2 weken voorbij… Nog 76 dagen tot de Rotterdam Marathon. Tijd om terug te blikken op mijn training. 6 runs, 91 kilometer, ruim 9 uur.

marathon-training-05

9 januari – 11 kilometer

Vol goede moed, maar met heel weinig motivatie, stap ik dinsdagavond samen met mijn vriend de deur uit. Zodra ik de eerste stappen zet is de tegenzin weg en gaat het best lekker. Helaas krijg ik al na 3 kilometer last van mijn buik. Dit wordt helaas alleen maar erger. Na 8 kilometer is het bijna niet meer te doen en moet ik meerdere keren stoppen. We maken de route zo kort mogelijk en na 11 kilometer is de ellende dan eindelijk voorbij. Wat een run…

11 januari – 12,4 kilometer

Dinsdag stond er 12 kilometer op de planning, vandaag 11. Ik draai dit maar om. Helaas beginnen mijn darmen na 3 kilometer opnieuw op te spelen. Ik snijd het rondje af en ben na 7 kilometer thuis. Hier maak ik een snelle pitstop, om vervolgens nog 5 kilometer te rennen. Die gaan een stuk lekkerder. De laatste 2 kilometer doe ik een intervaltraining. 2 lantaarnpalen snel, 1 rustig. Zo krik ik mijn tempo nog iets op, want mijn gemiddelde snelheid gaat de laatste weken wel achteruit.

De afgelopen 2 rondjes heb ik op mijn nieuwe Nike Air Zoom Pegasus 34 gelopen. Als ik donderdagavond stop met rennen en overga op wandelen voel ik direct pijn in mijn knie. Niet goed! En dus niet slim van mij om direct 2 van deze afstanden op mijn nieuwe schoenen te rennen. Ik doe bij thuiskomst direct ijs op mijn knie en herhaal dit vrijdag nog 2 keer.

marathon-training-06

13 januari – 5 kilometer

Zaterdagmiddag heb ik met mijn zusje afgesproken. Ik wil 5 kilometer rustig loslopen voor de duurloop van morgen. Zij wil heel graag voor het eerst 5 kilometer achter elkaar lopen, het liefst met een gemiddelde snelheid onder de 7 min/km. Doelen die we mooi kunnen combineren. We rennen gezellig een rondje bij mijn ouderlijk huis. Het gaat super goed! We lopen 5 kilometer met een pace van 5’54”. Ik ben trots!!

14 januari – 27 kilometer

Gisteren hield mijn knie het goed, maar vanochtend ben ik toch best zenuwachtig. Hoe gaat mijn knie reageren op deze afstand? Na de eerste 100 meter vallen de zenuwen al van me af. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is perfect. De kilometers vliegen opnieuw aan me voorbij. Met de wind, die anders staat dan normaal, het eerste stuk tegen doe ik het rustig aan. Pas als ik na 10 kilometer draai versnel ik iets. Bij 14 kilometer loop ik langs mijn ouderlijk huis. Hier staat een bidon met water op mij te wachten. Net voordat ik daar aankom neem ik een gelletje. Dan begin ik aan de laatste helft. Na zo’n 18 kilometer haalt mijn vriend mij in. Hij heeft al 3 kilometer extra gelopen. We rennen een stuk samen en dan versnelt hij weer. Ik heb nog 7 kilometer te gaan. Onderweg eet ik ook wat winegums. Vanaf kilometer 25 krijg ik het weer zwaarder. De wind heb ik deze laatste kilometers weer tegen en het is dus even doorbijten. Na 2 uur en 40 minuten rennen zet ik mijn horloge op 27 kilometer stop. Ik ben wat angstig voor mijn knieën als ik de eerste stappen wandel, maar die voelen best oké.

marathon-training-07

16 januari – 10,6 kilometer

De eerste kilometers heb ik het zwaar. Mijn tempo ligt niet zo hoog als een aantal weken terug en dat frustreert me. Het is soms zo vermoeiend, die 2 stemmetjes in mijn hoofd. Ik weet best dat het helemaal niet gek is als ik na 27 kilometer dit weekend nu wat minder snel ben. Ik vraag heel wat van mijn benen de laatste weken. Uiteindelijk kom ik toch in een lekker tempo en kan ik de laatste kilometers nog genieten van mijn run.

Het rondje van donderdagavond sla ik over. Op woensdag merk ik dat mijn benen nog erg moe voelen en besluit ik dat een dag rust mijn benen op dit moment meer goed zal doen dan die extra kilometers.

20 januari – 25,5 kilometer

Het is een herstelweek. Er staat 20-25 kilometer op de planning. Ik wil graag 22,5 kilometer lopen. Ik plan mijn route zo dat ik na een kleine 10 kilometer door het dorp ren waar mijn zusje op mijn wacht. We rennen ruim 3 kilometer samen. Dan ga ik weer alleen door.  Als ik op zo’n 15 kilometer zit besef ik me dat dit rondje heel wat verder uit gaat pakken dan 22,5 kilometer. Mijn benen voelen vandaag oké, dus ik maak me geen zorgen. Uiteindelijk ren ik 25,5 kilometer. Oeps, flink verkeken op de route dus!

Wel merk ik dat mijn benen ook na dit rondje iets zwaarder voelen dan de afgelopen weken. Het voordeel is dat ik mijn lange afstand deze keer op zaterdag moest doen en ik dus een dag extra rust heb voor de volgende duurloop. Die volgende week zondag op de planning staat. Daarna kan ik 4 weken geen lange duurlopen doen, want dan ben ik heerlijk in Thailand!

Wat is jouw hardloopdoel? Ik ben benieuwd of er meer zijn die trainen voor de marathon. En natuurlijk hoe het bij jou gaat! Vind je het leuk om mij te volgen? Dat kan op Instagram of via Strava.
Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl