Skip to main content

SPORT – Bruggenloop, mijn voorbereiding

Na de Drechtstadloop halve marathon had ik mezelf als doel gesteld om de weken tot de Bruggenloop te focussen om mijn snelheid en het vasthouden van deze afstand. Doordeweeks een intervaltraining. In het weekend duurlopen tussen de 10 en 18 kilometer. Helaas liep dit anders dan gepland…

Wat vooraf ging…

Ik draag nu al 2 jaar steunzolen in mijn dagelijkse schoenen. Stom van mij, maar ik dacht dus dat de steunzolen niet veel voor mij deden. Eind oktober kocht ik nieuwe schoenen, hier liep ik vanaf dat moment dagelijks op. Na een kleine week (gelukkig wel net na mijn halve marathon) begon mijn voet pijn te doen. Op dat moment dacht ik nog; even terug op mijn oude schoenen en dan gaat het wel over. Helaas ging dit niet zo gemakkelijk.

Een nieuwe blessure?

De eerste week was de pijn wel te doen. Ik kon gewoon sporten, het vervelende gevoel aan mijn voet trok na even weg en dan had ik nergens meer last van. Zaterdags liep ik dan ook de fijnste 14 kilometer in tijden! Die runners high die bij de halve marathon uitbleef kwam nu dubbel. Mijn benen wilden en het voelde top. Pas later die dag begonnen mijn voeten meer pijn te doen. Zondagochtend stond er een lesje boxing bag op mijn planning. Bij het opstaan deden mijn voeten al ontzettend veel pijn, maar ik had afgesproken met een vriendinnetje en ging gewoon. Mocht het nu tijdens het sporten niet wegtrekken dan moest ik maar een weekje rust nemen. En nee… Het trok niet weg. Die zondag kon ik bijna niet meer lopen en heb ik enkel nog met mijn voet omhoog op de bank gezeten.

In totaal heb ik ruim 1,5 week rust gehouden. Ik heb alleen nog maar op mijn oude schoenen met steunzolen gelopen en voelde de pijn heel langzaam wegtrekken. Af en toe probeerde ik nog een klein rondje te rennen, maar dit verergerde de pijn en dus moest ik weer rust houden. Na 3 weken heb ik toch maar een afspraak gemaakt bij de fysio. Helaas had die pas een week later op maandagochtend tijd. En juist die donderdag (3,5 week nadat de pijn was ontstaan) begon mijn voet iets beter te voelen. De fysio heeft nog wel naar mijn voet gekeken, maar kon niet vinden wat er mis is. Het feit dat mijn lichaam toch aan het herstellen is (al gaat het mij erg langzaam) was voor hem een teken dat ik langzaam op kon gaan bouwen. Die Bruggenloop moest dan met mijn conditie wel goed komen.

Mijn training

5 weken later gaat mijn voet eindelijk beter voelen. Er zit nog wel iets aan irritatie, maar de pijn is over. Het gaat de goede kant op. En wat ben ik daar ontzettend blij mee!! De afgelopen weken ben ik zo bang geweest voor een nieuwe blessure. Tijd om weer op te gaan bouwen…

bruggenloop-voorbereiding01

18 november – 5,1 kilometer

Ik heb nog wel iets pijn aan mijn voet, maar kan het toch niet laten een klein rondje te gaan. En als ik dan niet ver mag, dan maar snel. Ik ren 5 kilometer met een gemiddelde snelheid van 5’18”.

22 november – 4 kilometer

Ik ga een klein rondje door de bouw. Een moeizaam rondje en niet eens door mijn voet. Mijn benen willen niet, mijn kuiten doen pijn, mijn buik doet pijn en het waait flink. Was ik dan ook maar niet zo eigenwijs geweest om toch te gaan…

bruggenloop-voorbereiding02

29 november – 5 kilometer

De fysio heeft me geadviseerd vanaf deze woensdag weer op te bouwen. Na mijn vorige rondje liggen mijn verwachtingen erg laag. Misschien juist goed, want het gaat heerlijk. Ik loop op een tempo dat me fijn afgaat. Het voelt goed!

1 december – 7,5 kilometer

Het is vrijdagavond en ontzettend koud buiten. Je kunt je vast voorstellen dat het me wat moeite kostte om naar buiten te stappen. Toch ga ik en al vanaf de eerste paar stappen ben ik blij met mijn keuze. Het mag dan koud zijn, er staat bijna geen wind en dat maakt het eigenlijk best perfect hardloopweer. Die 7,5 kilometer gaan me ook prima af. Ik loop rustig en ben blij met mijn gemiddelde tempo van 5’38”. Deze 7,5 kilometer zijn mijn eerste kilometers van december en dus ook van de #DOcember challenge weer ik dit jaar weer aan meedoe!

bruggenloop-voorbereiding03

3 december – 10 kilometer

Mijn voet reageert goed op de afstanden van de afgelopen week. Tijd voor een duurloop. Met nog een week tot de Bruggenloop wil ik toch nog wat kilometers maken. Ik ga voor minimaal 10 kilometer. Mijn vriend loopt mee. Hij loopt op een aardig tempo en dus ben ik al snel buiten adem. Zijn doel? Mij een tijd laten lopen van 5’30”. De eerste 5 kilometer gaat dit nog aardig. Maar dan draait de route en krijgen we de wind tegen. Stel je dan ook nog een weggetje langs het water voor met aan beide kanten kilometers weiland… De wind heeft vrij spel en ik moet keihard knokken om een beetje op tempo te blijven. Meerdere keren wil ik het gevecht opgeven, maar hij zorgt ervoor dat ik doorga. Rond kilometer 7 komt onze gemiddelde snelheid boven de 5’30”. Vanaf kilometer 8 besluit ik dat ik echt niet op wil geven. We lopen dan gemiddeld 5’31”. Het moet me lukken die seconden eraf te lopen. Ik zet aan… 5’30”. Ed Sheeran knalt uit mijn oordoppen. De laatste kilometer geef ik echt alles wat ik nog in me heb. Kilometer 10 ren ik met een gemiddelde van 5’08”, wat ervoor zorgt dat mijn gemiddelde snelheid op 5’28” uitkomt. Ik zet mijn horloge stop. Het gaat wel goed komen volgende week!

6 december – 8,2 kilometer

Als ik eind van de middag thuis kom van mijn werk kost het me flink wat moeite om de deur uit te stappen. Maar eenmaal onderweg gaat het weer heerlijk. Ik loop een nieuwe route, een blijvertje!

Wie loopt vandaag nog meer de Bruggenloop? Succes! Mijn raceverslag lees je binnenkort! Nu al volgen? Dat kan met de Bruggenloop app. Zoek op mijn naam of startnummer: 5168. Natuurlijk kan je me ook volgen via Strava.
Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl

One thought to “SPORT – Bruggenloop, mijn voorbereiding”

  1. Goed dat je dit doet. Lekker het tempo erin houden maar let wel goed op als je ergens last van krijgt. Niet zomaar door blijven lopen hoor.

Reacties zijn gesloten.