Skip to main content

Rotterdam Marathon: nog 56 dagen tot de start

Op 5 april 2020 hoop ik voor de derde keer aan de start te staan van de Rotterdam Marathon. En natuurlijk ook voor de derde keer over de finish te komen! Via deze serie aan blogs hou ik bij hoe mijn trainingen verlopen. Trainingsweken 5 en 6 waren weken met flinke ups en downs…

Marathontraining: week 5

  • Totaal aantal workouts: 8
  • Totaal aantal kilometers: 40,5 kilometer

Maandag 27 januari

Krachttraining – 60 minuten
Een goed begin is het halve werk! Een uurtje krachttraining met de focus op mijn benen en buik.

Hardlopen – 7,5 kilometer loslopen
Net als de maandagen hiervoor, ben ik ook vandaag weer niet vooruit te branden. Mijn benen zijn zwaar, mijn kuiten voelen stijf. Maar ik probeer het tempo los te laten en gewoon rustig los te lopen. Morgen weer beter…

Dinsdag 28 januari

Hardlopen – 9 kilometer op duurlooptempo
Deze week is het rustweek bij de atletiek. Dit betekent dat we het de doordeweekse trainingen iets rustiger aan doen. Op dinsdag lopen we dan 9 kilometer op duurloop tempo. Geen versnellingen dus, maar gewoon rustig aan. Mijn benen voelen vandaag gelukkig al stukken beter dan gisteren. Die 9 kilometer gaan dus zo voorbij!

Woensdag 29 januari

Rustdag!

Donderdag 30 januari

Krachttraining – 60 minuten
Mijn krachttraining van vanochtend gaat goed! Ik weet eindelijk meer gewicht weg te trappen bij de single leg press. Woehoe, mijn knieën worden sterker!

Hardlopen – 8 kilometer baantraining
Vandaag lopen we 5 keer 1000 meter op de baan. Ik doe het rustig aan om wat energie te sparen voor zaterdag. Al met al een fijne training.

Vrijdag 31 januari

Fietsen – 9,5 kilometer heen en 9,5 kilometer terug
Op de fiets naar het werk! En daarmee nog niet de Strava ‘Januari woon-werkverkeer-challenge’ voltooid! Waarbij het de uitdaging was om één dag per week sportief naar je werk te gaan. Voor mij was dit een mooie aanleiding om het fietsen weer op te pakken.

Zaterdag 1 februari

Hardlopen – 25 16 kilometer duurloop
Eigenlijk stond er voor vandaag 25 kilometer op het schema. Maar als ik het al na 3 kilometer lastig heb, begin ik al te twijfelen. Is dit wel verstandig? Na 8 kilometer besluit ik terug te gaan. Ik doe mijn lichaam hier geen plezier mee. Uiteindelijk ben ik na 16 kilometer terug bij de atletiekvereniging. Ondanks dat het een goede beslissing is, baal ik flink.

Zondag 2 februari

Yoga/stretchen – 25 minuten
Eindelijk weten we onszelf er weer eens toe te zetten om te stretchen. En wat is dat achteraf toch altijd fijn. Moeten we vaker doen ;).

En zo sluit ik de week af met toch een naar gevoel door de mislukte duurloop van zaterdag. Hopelijk voel ik me snel wat beter!

Marathontraining: week 6

  • Totaal aantal workouts: 4
  • Totaal aantal kilometers: 45,7 km

Maandag 3 februari

Vandaag schrap ik allebei mijn workouts en pak ik nog een extra dag rust in de hoop dat ik hier een beetje van opknap.Ook de rest van de week wil ik me focussen op het pakken van voldoende rust en proberen iedere nacht minimaal 8 uur te slapen.

Dinsdag 4 februari

Hardlopen – 9 kilometer intervaltraining
De training van vanavond gaat best wel oké. Mijn energielevel is niet al te slecht en ik kan dus goed meekomen. Nadeel is dat ik vanavond op nieuwe schoenen loop die te strak zitten, wat ervoor zorgt dat ik halverwege slaapvoeten krijg.

Woensdag 5 februari

R2R-5febKrachttraining – 45 minuten
Vanavond heb ik een afspraak bij de fysio om een echo te maken van mijn knie. Later volgt hier meer over. Ik besluit mijn krachttraining die ik normaal op donderdagochtend doe te verplaatsen naar vanavond. De fysio heeft ook een kleine sportruimte waar ik prima even wat oefeningen kan doen. Dan kan ik morgenochtend lekker uitslapen.

Update: omdat ik me al langere tijd niet fit voel heb ik contact opgenomen met de huisarts om bloed te prikken. Wat blijkt? Mijn ijzergehalte is extreem laag. Wat de vermoeidheid en mindere trainingen verklaart. Nu aan de ijzertabletten. Gelukkig mag ik wel blijven trainen, maar ik moet goed naar mijn lichaam luisteren. Als ik me niet goed voel rustiger aan of stoppen.

Donderdag 6 februari

Hardlopen – 7,6 kilometer baantraining
Na de uitslag van het bloedprikken voel ik me flink rot. Toch ga ik trainen, want ik weet dat ik dan mijn hoofd leeg kan maken en me daarna waarschijnlijk veel beter voel. Uiteraard breng ik de trainers op de hoogte van de situatie. Zij drukken me nogmaals op het hart echt rustig aan te doen.

Meerdere keren tijdens de training krijg ik van loopmaatjes en de trainer de vraag of het goed gaat. Zo fijn dat er zoveel mensen meeleven. Maar ja, eigenlijk gaat de training best goed! Ik kort één afstand in om even wat extra rust te pakken, maar verder gaat het best goed. Na de training doen we nog een drankje. Ik voel me veel beter dan een paar uur terug!

Vrijdag 7 februari

Rustdag!

Zaterdag 8 februari

Hardlopen – 28 kilometer duurloop
Vandaag staat er een mooi rondje rond de rivieren op de planning. We vertrekken om 8:30 uur vanaf de atletiek. Ik voel me de afgelopen dagen best wel goed en heb dus wel hoop dat die geplande 28 kilometer vandaag goed gaat komen. En gelukkig is dit ook zo! We hebben geluk met het weer (de storm komt later vandaag pas), toch heb ik het aan het einde wel wat moeilijk met de stukken tegenwind en heuvels. Maar he, ik weet op dat moment al dat ik het ga halen. Gewoon nog even doorzetten! Ik ben dan ook super opgelucht als ik na 28 kilometer mijn horloge stopzet. Ik heb het toch maar mooi gedaan!!

Zondag 9 februari

Rustdag!

Wat een weken met ups en downs. Ik kreeg eindelijk een verklaring voor mijn lage energielevel en dat bracht me ook gelijk aan het twijfelen over de marathon. Gelukkig heb ik deze twee weken toch nog goed af kunnen sluiten met een duurloop van 28 kilometer. Dat geeft weer vertrouwen voor de Rotterdam Marathon. Nu maar afwachten wat de komende weken gaan brengen…

Vind je het leuk om mijn sportieve activiteiten op de voet te volgen? Volg me dan op Strava en Instagram. En vertel… heb jij ook een sportieve week achter de rug?

Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl