Skip to main content

Raceverslag: Great Bruges half marathon

Iets wat ik al een tijdje wilde doen: deelnemen aan een hardloopevenement in het buitenland. Het weekend van 19 en 20 oktober was het dan zo ver. Zaterdagochtend vertrokken we richting Brugge voor de Great Bruges half Marathon.

Wat vooraf ging

In het voorjaar ging ik op zoek naar een hardloopevenement in het buitenland. Mijn idee was om hier een weekend van te maken. Dus 1 dag stad, 1 dag hardlopen. Omdat ik het zonde vond om te lang in de auto te zitten hiervoor, kwam ik al snel op België uit. In het najaar is er genoeg keuze aan halve marathons, denk aan Brussel, Brugge en Gent. Mijn keuze viel uiteindelijk op de Great Bruges half Marathon, omdat Brugge me een erg mooie stad leek (spoiler: dat is het ook!) en het voor mij qua planning het beste uitkwam. De halve marathon kostte 30 euro.

Een weekend Brugge

Zaterdagochtend vertrekken we op tijd richting Brugge. Net voor de middag komen we aan. We parkeren de auto en gaan gelijk de stad in. Hier halen we eerst mijn startnummer op. De hele middag dwalen we door het leuke, gezellige centrum van Brugge. Dan is het alweer tijd voor avondeten. We zoeken een leuke Italiaan uit, want ik heb pasta nodig! Als we onze buikjes vol hebben, lopen we naar de Airbnb. Ik heb al bijna 27.000 stappen gezet en ben dus toe aan rust!

Brugge-hardlopen-1

Van start

Zondagochtend om 10:00 uur klinkt het startschot van de Great Bruges Marathon. De marathon en halve marathon starten tegelijk. We staan met zo’n 6.000 lopers aan de start. Het is ontzettend druk aan de start en de straatjes van Brugge zijn smal en glad. Wat gefrustreerd slalom ik tussen de andere lopers door. Dan na zo’n 550 meter zie ik langs de kant opeens een bordje staan met ‘Start officiële tijdsregistratie halve marathon’. Wat?!! Dat wist ik niet… Als ik dit had geweten, had ik me die eerste meters veel minder druk gemaakt. Maar daar is nu niets meer aan te doen. Ik weet dat mijn vriend bij het 3 kilometerpunt staat en probeer me daarop te focussen.

Brugge-hardlopen-2

Kilometer 2 – 7

De eerste kilometers lopen we dwars door  het centrum van Brugge. Het centrum is mooi, maar niet gemaakt voor zoveel lopers. Ik probeer links aan te houden en zo zoveel mogelijk mensen in te halen. Na 3 kilometer zie ik mijn vriend langs de kant staan. Het blijft leuk om je eigen supporters langs de kant te zien staan. We lopen nu langs het water. En prettig pad, maar nog steeds best druk. Het parcours brengt ons het centrum uit. Erg fijn, want de straten zijn hier breder en ik hoef me dus minder te frustreren aan de drukte. Wel voelt mijn kuit wat stijf. Hier maak ik me wel zorgen om. Een tijdsdoel probeer ik los te laten. Maar er komen toch negatieve gedachten in mijn hoofd.

Kilometer 7 – 14

Na 7 kilometer spreek ik mezelf streng toe. Ik ben toch niet helemaal naar Brugge gekomen om een wedstrijd te lopen waarin ik me alleen maar frustreer aan andere lopers en mijn eigen lichaam? Met mezelf spreek ik af om tot het 10 kilometerpunt niet meer op mijn horloge te kijken. Geen tussentijden. Gewoon proberen een fijn ritme te vinden en wat meer op gevoel te lopen. Al na een paar honderd meter merk ik dat dit een goede beslissing is. Ik vind een fijn tempo en neem meer de tijd om te genieten van het lopen. Bij kilometer 10 kijk ik op mijn horloge. Ik loop best snel! Achteraf blijkt dit mijn snelste kilometer te zijn. Dan komt het punt waar de hele en halve marathonlopers opsplitsen. Respect voor de mensen die vandaag een hele marathon lopen!! En natuurlijk denk ik even aan de Rotterdam Marathon die ik aankomend voorjaar weer hoop te lopen. Dan verruilen we het industrieterrein (waar we de kilometers hiervoor liepen) in voor een meer bewoond gebied. Hier staan meer mensen langs de kant. Ik loop nog steeds best fijn.

Brugge-hardlopen-3

Kilometer 15 – 21

Het parcours wordt steeds leuker, maar mijn benen beginnen langzaam steeds zwaarder te voelen. Toch gaan de kilometers nog best snel voorbij. Wel ben ik blij als ik het 18 kilometerpunt voorbij ren. Het aftellen kan gaan beginnen! Ik kijk uit naar het moment dat we het centrum weer in gaan, en ben benieuwd waar ik mijn vriend weer langs de kant ga zien. Als we dan eindelijk het centrum in lopen blijkt dit minder fijn dan gedacht. Ik heb al vanaf kilometer 10 last van beginnende blaren onder mijn voeten. Die pijn in combinatie met de straatsteentjes van Brugge is niet erg prettig! Ik ben duidelijk niet de enige, want veel lopers proberen zoveel mogelijk over de stoep te lopen in plaats van op de weg. Maar hé, we zijn er bijna! Nog even tanden bijten en dan zit het erop. Het moment dat de finish in zicht komt, pers ik er nog een laatste eindsprint uit. Ik zwaai nog even naar mijn vriend, die ik ondanks de vele supporters zie en ren dan over de finishlijn.

Brugge-hardlopen-4

Na de finish

Yes! Ik heb het gedaan. Na de finish moet ik even bijkomen. Ik heb geen idee wat mijn eindtijd is. Dit omdat ik mijn horloge 550 meter eerder heb gestart en ik de eerste kilometer door alle drukte langzaam heb gelopen. Snel zoek ik mijn officiële tijd op. 1 uur, 54 minuten en 7 seconden. Wauw, dat had ik vooraf niet verwacht!

Dan is het tijd voor een douche. Superfijn dat deze mogelijkheid er is, maar het is geen pretje. Van de 6 douches, werken er maar 2. Het is dus best druk. Toch ben ik blij als ik even later weer schoon naar buiten stap. Tijd om onze bonnen in te gaan leveren. Alle deelnemers krijgen iets van de foodmarket en een Brugse Zot. Dat ‘iets van de foodmarket’ blijkt een hele maaltijd te zijn. Maar ik heb best trek, dus dat gaat er goed in!

De Great Bruges Marathon is een echte aanrader! Een leuke ervaring om een keer in het buitenland te lopen. Wij hebben in ieder geval een topweekend gehad in het mooie Brugge.

Handtekening-Nana

 

Nathalie

Blogger missionnana.nl