Skip to main content

SPORT – Breda Singelloop halve marathon

In april stelde ik mezelf als doel om tijdens de Singelloop Breda voor het eerst na de marathon weer de halve marathonafstand te lopen. De afgelopen maanden stonden daarom in het teken van opbouwen. En afgelopen zondag was het dan zover… De Breda Singelloop halve marathon.

Zoals je in mijn eerdere trainingsverslagen hebt kunnen lezen gingen de trainingen met ups en downs. Pijntjes hier en door zorgen steeds vaker voor twijfels. Toch heb ik na een top Dam tot Damloop wel vertrouwen in de Singelloop.

In 2015 liep ik mijn eerste halve marathon met een tijd van 1:53:07. Nog altijd mijn snelste tijd op de halve marathon. Zou er een PR inzitten?

Supporten

Zondagochtend zitten we al vroeg in de auto richting Breda. Mijn zusje loopt namelijk eerst de 5 kilometer. Hierna starten een aantal collega’s aan de 10 kilometer. Mijn ochtend bestaat dus uit aanmoedigen. Het is met een temperatuur van 16 graden perfect weer. Gek genoeg ben ik helemaal niet zenuwachtig en geniet ik gewoon van de sfeer van het event.

Het startschot

Rond half 1 eet ik mijn laatste boterhammen met appelstroop. Iets voor 2 vertrekken we richting het startvak. Er is op de halve marathonafstand maar 1 startwave en ik wil dus graag wat voorin het startvak staan. Als om 2 uur het startschot klinkt en we langzaam op gang komen ben ik blij met deze beslissing, want het is druk! Een eigen tempo lopen zit er dus niet in. Gelukkig schiet het na zo’n 500 meter wat meer op. Ik zwaai naar mijn supporters langs de kant en ga er dan vandoor. De eerste meters voel ik al dat mijn benen goed voelen vandaag! Zou er een PR inzitten?

5 kilometer – 26:03

De 1e 5 kilometer vliegen voorbij. Ik loop nog altijd op een tempo van <tempo> en mijn benen voelen prima. Omdat ik sinds vrijdag last heb van mijn keel pak ik bij ieder waterpunt dankbaar een bekertje aan. Water verzacht mijn keel en hierdoor heb ik geen last tijdens het rennen.

10 kilometer – 52:50

Rond kilometer 8 verwacht ik opnieuw mijn supporters. Ik begin de kilometers te voelen, maar kan het tempo aardig volhouden. Dan komen we weer in de buurt van de start/finish. Even een moeilijk moment zo net voor de helft. Toch loop ik een supersnelle mijn tweede snelste tijd op de 10 kilometer! Mijn PR liep ik vorig jaar tijdens de 10 kilometer Breda Singelloop.

15 kilometer – 1:20:09

Net over de helft neem ik mijn gelletje van SIS. Ik voel dat ik het tempo van de 1e 10 kilometer niet langer vol kan houden en zak langzaam af. Toch geloof ik nog in een PR. Ik heb nog genoeg speling. Met de kilometer begint er twijfel in mijn hoofd te komen.

20 kilometer – 1:48:08

Mijn benen zijn op. Ik kan het tempo niet meer onder de 5:30 min/km krijgen. Heel langzaam zie ik mijn gemiddelde pace oplopen. Deze kilometers ben ik continu in gevecht met mezelf. Opgeven of doorzetten. Ik probeer het laatste, maar merk dat mijn benen echt niet meer willen. Mijn gemiddelde tempo loopt te hoog op.

21,1 kilometer – 1:54:22

Een eindsprint zit er zelfs niet meer in. Maar ik heb geaccepteerd dat een PR er vandaag niet in zit. Ik heb écht alles gegeven, maar ben leeg. Ik besluit heel bewust te genieten van die laatste meters richting de finish! Armen de lucht in en de finish over! Ik heb het gedaan!! En het mag dan geen PR zijn, maar het is zeker een tijd waar ik echt heel trots op ben!

bredasingelloop02

Uiteindelijk ben ik 75 seconden langzamer dan in 2015. Maar teleurgesteld voel ik me eigenlijk geen moment. Ik ben vooral trots op mezelf. Want he, in 2017 liep ik mijn vorige officiële halve marathon nog een tijd van 1:59:27. Dat is toch 5 minuten langzamer dan ik dit jaar liep.

Mijn vriend staat na de finish op me te wachten. Hij liep wel een PR! Supertrots!! Samen wandelen (of eigenlijk meer strompelen) we richting de uitgang om onze medaille in ontvangst te nemen. Het was een topdag!

Dit jaar hoop ik zeker nog 1 officiële halve marathon te lopen. Mijn doel om dan alsnog mijn PR te verbreken. Wie weet… Maar nu eerst nog even nagenieten van deze mooie prestatie!
Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl