Skip to main content

Een loopanalyse in het Xcelsior Motionlab

Hardlopen is wat ik het liefste doe, maar helaas sta ik door blessures nog iets te vaak langs de kant. Komt dit door mijn looptechniek? Iets om uit te zoeken! Ik ging langs in het Motionlab van Xcelsior Expertisecentrum in Den Haag.

Toen ik de uitnodiging kreeg om een uitgebreide bewegingsanalyse te doen in het Motionlab was ik direct enthousiast. Ik weet dat ik niet erg mooi loop en heb regelmatig last van mijn knieën. Is dit te voorkomen door mijn looptechniek te verbeteren? En heb ik eigenlijk wel de juiste schoenen?

Het Xcelsior Motionlab

Xcelsior is meer dan een mooie hardloopwinkel in Den Haag. Sinds kort biedt het Xcelsior Expertisecentrum de mogelijkheid om een uitgebreide bewegingsanalyse uit te voeren in het gloednieuwe Motionlab. Met dit nieuwe systeem brengen de specialisten van Xcelsior je bewegingspatroon in kaart. Met als doel om je looptechniek te verbeteren en eventuele blessures te voorkomen.

De loopanalyse

Samen met mijn vriend mag ik een uitgebreide bewegingsanalyse doen. Wij zijn allebei hele andere lopers. Zou dit ook uit de testen komen?

De analyse start met een warming-up. Om je spieren op te warmen en om aan de loopband te wennen. Het is namelijk geen loopband zoals je deze misschien gewend bent in de sportschool. De loopband is opgebouwd uit lamellen. Zo bootst het apparaat het beste normale omstandigheden na.

Dan start de eerste test. Meerdere (infrarood)camera’s meten je beweging. Bij de eerste test loop je zoals je dit altijd doet, op je eigen hardloopschoenen. Hierna volgt gelijk een 2e test. Hardlopen op je blote voeten. Een beetje onwennig, maar zo kan de bewegingsexpert zien hoe je van nature (zonder correctie van een hardloopschoen) loopt. Hier komen een hoop cijfers en bijbehorende resultaten uit. Samen met de bewegingsexpert bespreek je deze en kijk je wat er goed gaat en waar je kunt verbeteren. Deze verbeterpunten pak je 1 voor 1 aan door deze te oefenen en testen. Zo zie je direct het verschil in de resultaten!

Motionlab-loopanalyse

Resultaten en adviezen

Loopanalyse Nathalie

Voorover leunen vanuit de enkels
Uit de analyse blijkt dat ik iets te rechtop loop. De eerste opdracht die ik meekrijg is dan ook om iets meer voorover te leunen vanuit mijn enkels. Dit voelt heel onwennig als ik dit toe mag passen op de loopband, maar de analyse laat direct resultaat zien!

Knieën zakken naar binnen
Wat de test ook laat zien is dat ik erg met mijn knieën naar binnen zak. En, voor mij ook heel belangrijk: dit komt niet vanuit mijn voeten. Ik hoef dus geen andere schoenen of inlegzooltjes. Wel moet ik aan de slag met het versterken van de spieren rondom mijn knieën.

Pendeltechniek inzetten
Tot slot oefen ik op een verbeterde looptechniek. Met de zogenoemde pendeltechniek haal ik meer kracht uit mijn hamstrings en belast ik mijn knieën minder.

MotionlabNK

Loopanalyse Dennis

Minder beweging in armen
Het eerste wat opvallend is dat er teveel beweging zit in de linkerarm. De focus van de eerste test is dan ook om de armen gewoon naar voren te bewegen en niet opzij.

Core versterken
En eigenlijk zit er in het hele bovenlichaam iets te veel beweging. Dit kan verbeteren door de core sterker te maken. De meegekregen tip is om vaker buikspieroefeningen te doen, om zo de core te versterken.

Schoenen met lagere drop
Wat opvalt is dat hij op zijn hardloopschoenen anders landt dan als hij op blote voeten loopt. De Nike Pegasus 35 waar hij op loopt heeft een lage drop, wat zorgt voor een haklanding. Dit terwijl hij van nature (op blote voeten) een middenvoetlanding heeft. De haklanding in combinatie met zijn looptechniek zorgt niet direct voor problemen, maar voor een efficiëntere looptechniek zou een middenvoetlanding gunstiger zijn. Een schoen met een lagere drop is dus het proberen waard.

MotionlabDW

Erg interessant om te zien dat de testresultaten direct vooruitgang laten zien. Als dit geen motivatie is om met de gekregen technieken aan de slag te gaan!

Mijn ervaring bij Xcelsior

Ik ben erg enthousiast over het Xcelsior Motionlab! En kan iedere hardloper aanraden om een test te doen. Je leert in ongeveer een half uur ontzettend veel over jouw looptechniek. De bewegingsexpert geeft ontzettend veel uitleg over de resultaten. Er is alle ruimte om vragen te stellen. En, je krijgt direct tips om je techniek te verbeteren.

Wil jij ook meer te weten komen over jouw looptechniek? Of weten hoe je blessures kunt voorkomen? Neem een kijkje op de website van Xcelsior. Een afspraak maken? Bel naar het Motionlab en geef de code BLOG2019. Dan krijg je € 5,- korting op een bewegingsanalyse.

Iedereen kan hardlopen, maar eigenlijk doen de meeste van ons maar wat. Hardlopen is meer dan in hoog tempo de ene voet voor de andere zetten. Het Motionlab is een mooie manier om je loopstijl te verbeteren. Als je last hebt van blessures, maar ook als je efficiënter wilt leren lopen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Handtekening-Nana

Nathalie

Blogger missionnana.nl